Premie autoverzekering stijgt fors

De verzekeringspremie voor autobezitters met een WA verzekering is afgelopen jaar met maar liefst 35% gestegen. De voornaamste redenen hiervoor zijn het stijgende aantal aanrijdingen en de steeds meer gecompliceerde reparatiewerkzaamheden.

Meer ongelukken

In 2015 is het aantal aanrijdingen met maar liefst 50.000 gestegen ten opzichte van 2014. Dat terwijl het aantal aanrijdingen in de voorgaande jaren altijd afnam. Dit betekent dat verzekeraars in 2015 een forse stijging van claims te verwerken hebben gehad.

Eenmaal raden wie uiteindelijk voor de kosten van deze extra claims opdraait in 2016? Juist, de verzekerden. Nu maar hopen dat het aantal aanrijdingen in 2016 meevalt, zodat de premies eind 2017, wanneer de nieuwe cijfers bekent worden gemaakt, weer omlaag kunnen.

Reparaties gecompliceerder

Wanneer een aanrijding plaatsvindt, is ook de reparatie duurder. Dat komt vooral door de vele nieuwe technieken die in auto’s verwerkt worden. Denk hierbij aan schade aan parkeersensoren, een grote hoeveelheid gesprongen airbags en rijhulp sensoren.

Het repareren van een auto wordt steeds meer het werk van specialisten en is steeds minder het werk van de gewone monteur. En omdat bepaalde onderdelen en expertise nou eenmaal prijzig zijn, wordt de premie ook door gestegen reparatiekosten nog verder omhoog gebracht.

Korting op de autoverzekering

Verzekeraars zijn hard bezig modellen te verzinnen waarmee verzekerden beloond worden met een korting op de premie. Een goed voorbeeld hiervan is de autoverzekering van de ANWB waarbij een box wordt geïnstalleerd in de auto die bijhoudt hoe je rijdt.

Blijkt dat je het hele jaar netjes hebt gereden? Dan krijg je een korting op de premie. Een ander voorbeeld voltrekt zich in Belgi├ź. Daar wordt getest met het geven van kortingen op de premie indien de auto gebruik maakt van hulpsystemen zoals de autopilot van Tesla.

Een ernstig nadeel hieraan is wel dat wanneer er een botsing plaatsvindt, de reparatiekosten een stuk hoger zijn dan voor een auto zonder deze systemen. Of deze manier van premiekorting berekenen ook in Nederland gebruikt zal gaan worden is nog niet duidelijk.

Bron: www.totaalbesparen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *